Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Νευροεπιστήμονες εντόπισαν πρωτεΐνη που εξασθενεί τη μνήμη!


Ελπίδες για θεραπεία της νόσου του...
Αλτσχάιμερ δίνει μία νέα ουσία που βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη. Νευροεπιστήμονες από την Ιατρική σχολή Baylor στο Texas ανακάλυψαν πως εάν απενεργοποιήσουν γενετικά ένα «μόριο – κλειδί», τότε αυξάνει σημαντικά η μνήμη. Μάλιστα έχουν ήδη γίνει σε πειραματόζωα τα πρώτα σχετικά πειράματα, σημειώνοντας επιτυχία.
Το συγκεκριμένο μόριο ονοματίστηκε PKR («ενεργός πρωτεϊνική κινάση R») και μέχρι σήμερα ήταν γνωστό για τη σχέση του με το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντιμετώπιση ιών. Όμως τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμη μία σημαντική λειτουργία του: «Τη δράση του στον εγκέφαλο και ειδικότερα στη γνωσιακή λειτουργία και τη μνήμη» όπως λέει ο Δρ. Mauro Costa-Mattioli, υπεύθυνος της μελέτης.
Στα πειράματα που διενέργησαν οι ερευνητές είδαν ότι καταστέλλοντας το μόριο PKR στον εγκέφαλο των ποντικιών, αυξάνεται η επικοινωνία ανάμεσα στους νευρώνες μέσω του μορίου ιντερφερόνη-γ, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται η μνήμη και η λειτουργία του εγκεφάλου. Όσο ανέστελλαν τη δράση της τόσο αυξανόταν η ευερεθιστότητα των νευρικών κυττάρων και τόσο βελτιωνόταν η μάθηση και η μνήμη, όπως φάνηκε σε διάφορα συμπεριφορικά τεστ που έκαναν στα ποντίκια.
Στον εγκέφαλο των ποντικών που η «PKR» ήταν σε μικρές συγκεντρώσεις, οι επιστήμονες είδαν κάτι σαν «σούπερ μνήμη» να κάνει την εμφάνισή της. Έτσι, κατέληξαν πως στο κοντινό μέλλον μπορούν να παρασκευάσουν ένα φάρμακο που θα μπορεί να δρα και στις δύο λειτουργίες του εγκεφάλου, σταματώντας απλώς τη δράση της συγκεκριμένης πρωτεϊνικής κινάσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου