Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Δ.Ν.Τ. Δημιούργησαν έναν μηχανισμό για να μην πάθουν ξανά αυτό που έπαθαν το 1929 – Κραχ.


( Διαβάστε το σκεπτικό για τη δημιουργία του Δ.Ν.Τ. το 1945. ) 
  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) λειτουργεί για την ενίσχυση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας, τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, την προώθηση υψηλών ποσοστών απασχόλησης και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση της φτώχιας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1945, κυβερνάται και ελέγχεται από τις 186 κυβερνήσεις των κρατών-μελών, τα οποία προέρχονται σχεδόν από κάθε άκρη της γης.
Το ΔΝΤ, γνωστό επίσης και ως «Ταμείο», επινοήθηκε σε μια συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών, στο Bretton Woods του New Hampshire, στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 1944. Οι 45 κυβερνήσεις που συμμετείχαν στην τότε συνεδρίαση επιζητούσαν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας, που θα μπορούσε να αποτρέψει την επανάληψη του φαύλου κύκλου ανταγωνιστικών υποτιμήσεων νομίσματος, που είχαν οδηγήσει στη «Μεγάλη Ύφεση» της δεκαετίας του 1930.
Οι αρμοδιότητες του ΔΝΤ: Ο κύριος σκοπός του ΔΝΤ είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα του διεθνούς νομισματικού συστήματος – του συστήματος ισοτιμιών συναλλάγματος και διεθνών πληρωμών που επιτρέπουν στα κράτη (και στους πολίτες τους) να αγοράζουν το ένα από το άλλο αγαθά και υπηρεσίες. Το σύστημα αυτό είναι σημαντικό για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο και περιορίζοντας τη φτώχια. Μετά την κρίση, το Ταμείο διασαφηνίζει και ανανεώνει την εντολή του να καλύψει όλο το εύρος των πολιτικών του μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού τομέα που διέπουν τη διεθνή σταθερότητα.
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΑΠΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΑΘΑΝ ΤΟ 1929. ( Αυτό είναι πολιτικό – οικονομικό συμπέρασμα. )
Οι έλληνες πολιτικοί από το 2008 μέχρι και το 2011 (έλεγαν…), έφεραν τη χώρα σε τέτοιο επίπεδο που δικαιολογούσε, γι αυτούς, την επίσκεψη του Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα.
Ομιλία Καραμανλή – 6 Μαρτίου 2008 : «Η οικονομική κατάσταση, σε ολόκληρο τον κόσμο, επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα. Οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών, για το επόμενο διάστημα χειροτερεύουν. Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προβλέπει την απόλυση, μέσα στο χρόνο, 50 εκ. εργαζόμενων, από τους οποίους 3,5 εκ. στην Ευρώπη. Υπάρχει, σε όλες τις χώρες, έντονη ανησυχία και αίσθημα ανασφάλειας.»
Ομιλία Παπανδρέου (23-5-2011) :  Όπως είπε «πέρσι με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας». Και συνέχισε: «Ετσικαι τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζεται για να αποτρέψουμε οριστικά τον κίνδυνο και για να αλλάξουμε τη χώρα. Βάλαμε την Ελλάδα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάκαμψης και δεν επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα. Έχουμε χρέος απέναντι στη χώρα και τον λαό να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία».













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου