Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Γ. Βαρουφάκης: Είναι εγκληματικό να πάρουμε αυτό το δάνειο!


Στον Real FΜ και στο Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Βαρουφάκης, που τάσσεται αντίθετος τόσο στο μνημόνιο, όσο και στο PSI (το «κούρεμα» του χρέους)....

«Δεν πτωχεύει μία χώρα. Μόνο μία επιχείρηση πτωχεύει» και προειδοποιεί: «Είναι εγκληματικό να πάρουμε αυτό το δάνειο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες».
Σημειώνει, βέβαια, πως το μόνο ζήτημα για το οποίο υπάρχει σοβαρό θέμα είναι το τραπεζικό σύστημα και η ενδεχόμενη κατάρρευσή του υπό την απειλή ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
«Διαφωνώ. Οι δανειστές φοβούνται πιο πολύ από εμάς τη χρεωκοπία. Αν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες θα συμπαρασύρουν τις γαλλικές και τις ιταλικές, ενώ υπάρχει και νομικό πρόβλημα, αφού η ΕΚΤ τυπώνει εκατοντάδες δισ. ευρώ και τα παρέχει σε εμπορικές τράπεζες λαμβάνοντας πατσαβούρια ως εχέγγυα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει και επίσημα σε πτώχευση και η ΕΚΤ από κοινού με τον EFSF να προχωρήσουν στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου το Δημόσιο να συνεχίσει να λειτουργεί με τους δικούς του πόρους.
Παρακολουθήστε το σύνολο της συνέντευξης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου