Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής


108 βουλευτές του Κινήματος, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Παπανδρέου, ζητούν να εξεταστεί το θέμα των στατιστικών στοιχείων σχετικά με το έλλειμμα του 2009
Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής -με αβέβαιο ωστόσο το?μέλλον της εξαιτίας διαφωνίας της ΝΔ- για το θέμα των στατιστικών στοιχείων σχετικά με το έλλειμμα του 2009 κατέθεσε χθες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ.

Την πρόταση υπογράφουν 108 βουλευτές του κόμματος της πλειοψηφίας μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.
Χθες το μεσημέρι πάντως, τέθηκε στη διάσκεψη, των προέδρων το θέμα του πότε θα προσδιοριστεί η συζήτηση επί του αιτήματος της πλειοψηφίας, με τον γραμματέα της ΝΔ Κ. Τασούλα να κάνει λόγο για «προσχηματική κίνηση» επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του ότι εξεταστική για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να γίνει μετά τις εθνικές εκλογές, με τη νέα Βουλή.
Κι ενώ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος ζήτησε η συζήτηση στην Ολομέλεια να προσδιοριστεί για την επόμενη εβδομάδα, τελικά αποφασίστηκε να ξανασυζητηθεί το θέμα στην επόμενη διάσκεψη των προέδρων την ερχόμενη Πέμπτη.
«>2012010501990 120139020 type12128 Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, οι οποίοι έκαναν την έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ
Οπως αναφέρεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ «είναι επιβεβλημένο για το Ελληνικό Κοινοβούλιο να διερευνήσει ποιοι παράγοντες, ποια μέτρα, ποιες συνθήκες οδήγησαν στη διαμόρφωση του ύψους του ελλείμματος και του χρέους του 2009, αλλά και ποιες διαρθρωτικές αδυναμίες, που υφίστανται διαχρονικά, έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί για να μη φτάσει η Ελλάδα να αμφισβητείται διαρκώς ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών της δεδομένων».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής για να περάσει η πρόταση από την Ολομέλεια του Σώματος απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων και πάντως όχι λιγότερα από 120 βουλευτικά «ναι», ενώ, αν τελικά συσταθεί η εξεταστική, θα κληθεί να διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, μετά από σχετική έρευνα που διεξήγαγε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης.
Γιώργος Πίκουλας
ΑΔΣ
Παραμένουν Πεπόνης, Μουζακίτης
Παραμένουν τελικά στις θέσεις τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης, Σπ. Μουζακίτης, καθώς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) απέρριψε χθες (με ψήφους 7-4) το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, για αντικατάστασή τους, την οποία είχαν ζητήσει οι ίδιοι καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους και τη νομοθετική προσπάθεια κατάργησής τους.
Το τελευταίο διάστημα είχε αντιστραφεί το κλίμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπου πολλοί ενοχλήθηκαν από τις συνεχόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις, τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά των οικονομικών εισαγγελέων (με αφορμή τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την ΕΛΣΤΑΤ) με απειλές «περί μακελειού», απαξιωτικές δηλώσεις ότι έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης κ.λπ. Παράλληλα -σύμφωνα με πληροφορίες- δυσαρέσκεια προκάλεσε και ο τρόπος διατύπωσης του ερωτήματος αντικατάστασής τους.
Ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου (που έχει δικαίωμα διαφωνίας για παραπομπή του ζητήματος στην Ολομέλεια ΑΠ) δεν θέλησε να σχολιάσει την κρίση του ΑΔΣ.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου