Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Απειλείται με νέο Tσέρνομπιλ η Δυτική Ευρώπη

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από ραδιενέργεια, παγκοσμίως διατρέχει η Δυτική Ευρώπη...

σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Αυτό υποστηρίζει έρευνα Γερμανών επιστημόνων του Ινστιτούτου χημείας Μάξ Πλάνκ και του Ινστιτούτου Κύπρου.

Καταστροφικά πυρηνικά ατυχήματα όπως αυτό του Τσέρνομπιλ αλλά και της Φουκουσίμα, συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να συμβούν απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, υποστηρίζει η έρευνα.

Σε περίπτωση ενός τέτοιου ατυχήματος, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, υπολογίζεται ότι το ραδιενεργό υλικό θα εξαπλωθεί σε ακτίνα, πέραν των 1000 χιλιομέτρων. Οι ερευνητές υπολόγισαν, με βάση τις ώρες λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων και τον αριθμό των πυρηνικών ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, ότι παρόμοια ατυχήματα είναι πιθανόν να συμβούν μία φορά κάθε 10 με 20 χρόνια. 200 περίπου φορές συχνότερα σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Σε περίπτωση νέου σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι θα μολυνθούν από ραδιενέργεια ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο εκτιμάται ότι διατρέχει η Νότια Ασία όπου υπολογίζεται ότι η ραδιενέργεια θα μολύνει περίπου 24 εκατομμύρια ανθρώπους. Η ραδιενεργή μόλυνση υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει και γύρω στα 14 με 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε Ανατολική Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα λειτουργούν 440 πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ σχεδιάζονται άλλοι 60.



Πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν και άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας για σταδιακή εγκατάλειψη της χρήσης πυρηνικής ενέργειας θα μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος που διατρέχει η ανθρωπότητα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου