Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η κληρονομιά του Τάσσου

Επειδή συχνά αυτές τις μέρες μιλάμε περί εθνικής διαπραγμάτευσης, μου ρχεται στη μυαλό μου ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, με τον τότε πρόεδρο  να καπνίζει αρειμανίως και να χαμογελά μέσα απ΄τα μουστάκια του. Η Κύπρος μόλις είχε δρασκελίσει το κατώφλι της Ευρωπαικής Ενωσης, αλλά εταίροι και σύμμαχοι δεν είχαν χωνέψει με τίποτα την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Ετσι λοιπόν, σε μια αποστροφή του λόγου, ρώτησα τον Τάσσο που θα βρει το κουράγιο να πάει στην πρώτη σύνοδο κορυφής. Κοιτώντας με, ελαφρώς περιπαικτικά μου απάντησε χωρίς δισταγμό: «Κι εσύ τι φοβάσαι δηλαδή; Μήπως δεν με σερβίρουν τα γκαρσόνια;..

Ισλανδία: Δείχνει στην Ελλάδα τον δρόμο που μας κρύβουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις

Γράφει η Σοφία Τ.

Ο άνθρωπος που έσωσε την Ισλανδία από το ΔΝΤ επανεκλέχτηκε για 5η φορά. Ο Ólafur Ragnar Grímsson, που διεκδικούσε πέμπτη θητεία, εξελέγη χθες Σάββατο ξανά πρόεδρος της Ισλανδίας. Στις πέντε από τις έξι εκλογικές περιφέρειες, όπου έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ο νυν πρόεδρος έχει κερδίσει το 52,2%, έναντι 33,2% που κέρδισε η αντίπαλός του Thóra Arnórsdóttir, μια 37χρονη δημοσιογράφος.

Οι Τούρκοι "ψάχνονται" για κρίση με την Ελλάδα

Επαναφέρουν θέμα "κατάρριψης" τουρκικού F 16 από Mirage στο Αιγαίο

Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει απωλέσει σημαντική από την "ισχύ" της ως "μεγάλη δύναμη" της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και από το τελευταίο επεισόδιο της κατάρριψης του τουρκικού μαχητικού από την Συρία. Είναι επίσης δεδομένο πως η Άγκυρα αναζητά εναγωνίως μία διέξοδο από την κρίση στην οποία έχει εισέλθει. Στην πραγματικότητα αναζητά ένα εξιλαστήριο θύμα, το οποίο θα της προσφέρει την δυνατότητα μίας τυπικής έστω "ανάκαμψής". Οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ δεν απέδωσαν απολύτως τίποτε προς την κατεύθυνση αυτή κι έτσι τώρα τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί φαίνεται πως στρέφουν το βλέμμα τους προς την Ελλάδα.

Το "όραμα" του Κίσινγκερ για "Ηνωμένες Πολιτείες Ανατολικής Μεσογείου"!

Όταν ο Κίσινγκερ ονειρεύεται, τότε είναι σίγουρο πως οι λαοί θα ζήσουν εφιάλτες...

Πως η κατάρριψη του RF 4 μπορεί να αλλάξει τη γεωπολιτική σημασία Ελλάδας-Τουρκίας

Μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα διαμορφώνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου η κατάρριψη του τουρκικού αεροφωτογραφικού Φάντομ από τη Συρία, η οποία δημιουργεί ένα καινοφανές περιβάλλον απειλής για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ανατέλλει το ενδεχόμενο σημαντικής γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Τουρκίας αν, όπως φοβούνται στρατιωτικοί αναλυτές, η Αγκυρα επιλεγεί από κάποιες δυνάμεις - ΗΠΑ και αραβικούς κύκλους - για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος κατά της Συρίας!

Τουρκία: Δεν είναι Ελληνική η Λαδόξερα

  • Η Άγκυρα αμφισβήτησε ευθέως την Ελληνικότητα της βραχονησίδας “Ζουρλαφα” στο Θρακικό Πέλαγος
  • Βρήκε ευκαιρία με το ατύχημα της ανατροπής του σκάφους που ψάρευε στην περιοχή
  • Ακόμα να στείλει ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης μια βαρέλα τσιμέντο, για στερέωση του φάρου
Σε ευθεία αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας της Ελλάδας να πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην βραχονησίδα Λαδόξερα 6 μίλια από την Σαμοθράκη προχώρησε το περασμένο Σάββατο η Τουρκία.