Η ανησυχία που προκάλεσε διεθνώς η εκτόξευση του πυραύλου-φορέα της Βόρειας Κορέας δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Ρωσία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταδίκασε τη συγκεκριμένη ενέργεια, η οποία είναι αντίθετη με το ψήφισμα του ΟΗΕ, και δεσμεύτηκε ότι θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς το γεγονός. Πάντως, μεταξύ των αναλυτών υπάρχει η άποψη ότι δεν συντρέχει καμμία απειλή, ιδιαίτερα για τη Ρωσία, από την εκτόξευση του «Unha-3».
Στη Ρωσία, πάντως, προκαλεί προβληματισμό η «Γαλαξιακή οδός». Αυτό είναι το όνομα του πυραύλου-φορέα, τον οποίο η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να εκτοξεύσει πολύ σύντομα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα σχέδια της Β.Κορέας ως «περιφρόνηση» προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα 1874 απαγορεύει στη χώρα την ανάπτυξη και δοκιμή πυραύλων. Τα ρωσικά συστήματα επιτήρησης θα παρακολουθήσουν στενά την εκτόξευση και την πορεία του Unha-3, ανέφεραν στο πρακτορείο «Ιντερφάξ» εκπρόσωποι του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας.
Υπερβολικοί οι φόβοι
Ωστόσο, ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Κορεατικών Μελετών του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, Πάβελ Λεσακόφ, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο πύραυλος δεν συνιστά απειλή για τη Ρωσία. «Σε αντίθεση με προηγούμενες εκτοξεύσεις, ο πύραυλος αυτός θα εκτοξευτεί από νέο κοσμοδρόμιο και η τροχιά της πτήσης του δεν θα είναι από τη Δύση προς την Ανατολή όπως οι προηγούμενες, αλλά από το Βορρά προς το Νότο, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για τις εκτοξεύσεις μετεωρολογικών δορυφόρων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το πρώτο τμήμα πρόκειται να αποσπαστεί περίπου στα 160 χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης, στην Κίτρινη Θάλασσα. Το δεύτερο στον Ειρηνικό Ωκεανό, εφόσον όλα πάνε καλά, στα 190 χιλιόμετρα από το Αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων. Στην προκειμένη περίπτωση, πέραν του ότι έχουν τηρηθεί όλες οι τυπικές πτυχές, έχει γνωστοποιηθεί ακόμη και η πορεία ώστε να μην υπάρχει ανησυχία από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Εμείς, δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι στην περίπτωση αυτή».
Η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί τη Β.Κορέα με πλήρη απομόνωση εάν πραγματοποιήσει την εκτόξευση του πυραύλου, διότι αυτή απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή. Ο διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών και Πολιτικών Μελετών, Βλαντίμιρ Εβσέεφ, είναι σίγουρος ότι οι φόβοι αυτοί είναι πολύ υπερβολικοί. «Πρόκειται για πυραύλους οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως φορείς. Δεν πρόκειται για πυραύλους που χρησιμοποιούνται για καθαυτό στρατιωτικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικοί, τροποποιημένοι, και απλά είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς σκοπούς. Η Β.Κορέα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει πυρηνικές κεφαλές. Να σημειωθεί πως ακόμη και πιο εξελιγμένα σε αυτό τον τομέα κράτη, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, μόλις τώρα μπαίνουν στο στάδιο κατασκευής πυρηνικής κεφαλής. Είναι τεχνικά ένα πολύ δύσκολο έργο», καταλήγει.
Η εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου-φορέα με τη διαστημική συσκευή είναι αφιερωμένη στην εκατοστή επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ, η οποία εορτάζεται στις 15 Απριλίου. Ωστόσο οι αρχές της Βόρειας Κορέας κρατούν έως τώρα μυστική την ακριβή ημερομηνία εκτόξευσης του πυραύλου «Unha-3».
Πηγή: ΑΡ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου