Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Mας πάνε για "κανόνι"; - Reuters: "Για να μην σοκαριστούν οι αγορές μετά τις 06/11 η έκθεση"!

Πολλά ερωτηματικά και ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και στην αγορά το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο η έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την τρόϊκα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Αν αυτό αληθεύει, τότε τότε δύο τινά υπάρχουν: Ή η τρόϊκα μπλοφάρει για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να "τελειώνει" με το πακέτο των 11,5 δισ. ή μας "τελειώνουν" μια και καλή αφού η δόση των 31 δισ. ευρώ έχει εξαρτηθεί άμεσα από την έκθεση της τρόϊκας.

Το Reuters επικαλείται αξιωματούχους και διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μιλώντας ανωνύμως στο πρακτορείο υποστήριξαν ότι "οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν πιθανό «σοκ» στην παγκόσμια οικονομία πριν τις αμερικανικές εκλογές".

«Το επιτελείο του Ομπάμα δεν θέλει να συμβεί κάτι που να ταράξει την παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου» ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Μα, αυτό σημαίνει ότι μας "τελειώνουν" δηλαδή δεν δίνουν την δόση και από εκεί και πέρα υπάρχει το καλό και το κακό σενάριο, πάλι: Στο καλό σενάριο πάνε για νέο "κούρεμα" τους ξένους πιστωτές, αφού τους απειλούν με χρεοκοπία, στο κακό σενάριο (το οποίο είναι σαφώς λιγότερο πιθανό για διάφορους λόγους) μας πάνε σε ασύντκατη χρεοκοπία.

Αρχικώς, οι πιστωτές της Ελλάδας είχαν προγραμματίσει να συντάξουν και να κοινοποιήσουν την έκθεση με τα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον Οκτώβριο, ενδεχομένως και πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου. Αυτό είναι το μέχρι στιγμής υφιστάμενο πλάνο το οποίο το αναφέρει και το Reuters.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες των οποίων την μαρτυρία παραθέτει το πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν πως υπάρχουν δύο λόγοι για να καθυστερήσει η δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας:

-Ο πρώτος είναι καθαρά οικονομικός και έχει να κάνει με το γεγονός πως αν η έκθεση της τρόικας αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά θεωρώντας πως θα απαιτηθεί μια ακόμα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Κάτι τέτοιο, ενδεχομένως, να αυξήσει την πίεση για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ντόμινο που θα συμπαρασύρει και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

-Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός και έχει να κάνει με την θέληση των Ευρωπαίων να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα καθώς δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο την εκλογή του Μιτ Ρόμνει.

Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα μένει με τον "μουντζούρη": Δηλαδή προεξοφλούν αρνητική έκθεση, κάτι που εδώ που τα λέμε είναι και το σφόδρα πιθανό. Χωρίς νέο "κούρεμα" και με την ύφεση ποιος ξέρει πότε να τελειώνει (κάθε χρόνο κλείνει με -6% μ.ο. από το 2009 και μετά), ποιος στα σοβαρά πιστεύει ότι το έλλειμμα μπορεί να βρίσκεται στο 120% το 2020;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου